maanantai 4. lokakuuta 2010

Ompelua ja kuvansiirtoa

 Sunnuntaina valmistui vielä lahja pienelle pojalle, joka on viettänyt jo viikon sairaalassa. Kuvan valitsin penaliin värien ja sopivan koon perusteella, mutta aihekin osui nyt vahingossa ihan nappiin. Toivottavasti taistelija kotiutuu pian ja pääsemme juhlimaan 7-vuotissynttäreitä.
 Sinivihreä kangas on Marimekon "Rötti", pala vanhaa tyynyliinaa ja vuorikankaana Tampellan "Naali". Lenkeissä olevat "pedon hampaat"  helpottavat vetoketjun aukaisemista ja sulkemista.
Vetoketjun kanssa tökki ja pahasti. Valitsin erheellisesti kovin paksun ja jäykän ketjun, enkä meinannut saada sitä millään istumaan nätisti. Katkesi neula ja tylstyi sakset, tuskanhikikin jo kihosi otsalle, kun ompelin ja purkasin ketjua moneen kertaan. Menihän se lopulta paikoilleen.

Vielä pieni kuvasarja kuvansiirrosta, kun siitä joku aiemmin kyseli. Näin sen itse teen.
 
 Tässä olen käyttänyt suoraan lehditä leikattuja kuvia,  mutta tulosteitakin voi siis käyttää. Muistaakseni laser-tulostin on oikea valinta. Korjatkaa, jos olen väärässä. Mattapintaiset kuvat lehdistä ja kirjoista sopivat tähän tekniikkaan. Itseasiassa kahvittelukuva on hieman kiiltävä (vanhasta Suomen Kuvalehdestä) ja onnistui silti ihan mukavasti. En viitsinyt ottaa kuvista kopioita, vaan tuhlasin alkuperäiset kuvat.
 Kuva leikataan irti ja kuvan vaatima alue rajataan pohjakankaalle. Itse käytän maalarinteippiä rajaukseen. Yhtä hyvin voi käyttää nuppineuloja tai pieniä merkkejä kynällä.
 Sitten levitetään liima-aine. Käytän Art Medium- pohjustusainetta, muitakin vaihtoehtoja on. Jossain ohjeessa neuvottiin levittämään liimaa sekä kankaaseen että liimattavaan kuvaan. Minä olen levittänyt aineen vain kankaaseen ja hyvin on toiminut näinkin, kunhan ei pihistele liiman kanssa. Teippi suojaa reunoja suttaantumiselta.
 Sitten kuvat asetetaan paikoilleen ja hierotaan huolellisesti joka puolelta kiinni kankaaseen. Kostea alue teippien sisäpuolella jonkin verran laajenee ja siksi hieman kupruilee, mutta tasoittuu kyllä kuivuessaa. Teippejä ei tarvitse tässä vaiheessa vielä irroittaa. Eikä kannatakaa, sillä jos kuva on jostain kohtaa hieman teipin päällä, saattaa teipin repiminen irrottaa kuvaa kankaasta.
 Seuraavana päivänä (kun kuva on kuivunut kunnolla) paperi kostutetaan. Varovasti sormenpäillä hieroen paperi irtoaa kerros kerrokselta. Välillä kannattaa antaa kuvan vähän kuivahtaa, jolloin näkyy selvemmin, onko jonnekin vielä jäänyt paperia.
Kun kuva on kokonaan puhdas, levitän pintaan vielä kerroksen samaa liima-ainetta lantrattuna vedellä 1:1. (Kahvittelukuvaan levitin vahingassa liemen "raakana", jonka vuoksi kuvan pinta jäi kuivuttuaan vähän kumimaiseksi).  Pintaliimaa kannatta heti levittämisen jälkeen hieman taputella nukkaamattomalla kankaalla , jotta pinta tasoittuu eikä jää kiiltämään epätasaisesti.
Kuvien pitäisi olla 40 asteen pesun kestäviä. Vielä en ole kuitenkaan ehtinyt pesua kokeilemaan. Kahvittelukuvassa meni moni asia pieleen. Putsasin esimerkiksi paperinroippeita ronskisti karhealla sienellä ja siksi kuva turhaan haalistui. Mutta ihan kiva ja käyttökelpoinen siitä kuitenkin tuli.

Edit
Pesua kokeiltu! Kahvikuva pyöri normaalin 40-ohjelman läpi ja hyvin kesti. Heti koneesta otettuna kuvan pinta oli hieman harmaan läikikäs paikoitellen, mutta harmaus hävisi kuvan kuivuessa. Ja tämä kuvahan oli sellainen, johon vahingossa tämäytin liian paksun liiman pintaan.

2 kommenttia:

Zzz kirjoitti...

Miten tuttu tunne välillä tuo tuskanhiki :).

Kuvien siirto vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Sani kirjoitti...

Jep mielenkiintoisen oloista tuo kuvien siirtäminen, innolla odotan miten käy pesuissa.